Op vakantie naar curacao?

Bekijk de speciale acties op TUI.nl ->

Voorbereidingen treffen

Bij emigratie naar Curacao of een half jaar stage lopen, zal er meer voorbereiding nodig zijn dan bij een vakantie. Dit begint al bij het boeken van een vliegticket, tot de juiste papieren regelen om legaal aan de slag te kunnen gaan. Deze stappen hebben we zelf ook moeten doorlopen en daarom kunnen we jullie precies vertellen waar allemaal aan gedacht zal moeten worden.

Het boeken van een vliegticket

Bij het boeken van een ticket zal het retourticket een stuk later ingepland zijn. Bij emigratie is er natuurlijk niet perse een retourticket nodig, enkel vaak zien we dat er toch een retour word geboekt. Het verschil in prijzen van een retourticket liggen niet heel hoog en daarom kan het handig zijn om direct een retour te boeken. Bij Arke is op de site geen mogelijkheid te zien om een retourticket langer dan 3 maanden later te reserveren, hiervoor zal contact opgenomen moeten worden met de klantenservice. Op de KLM site is dit wel mogelijk en kunt u gemakkelijk een retourdatum van 6 maanden of later boeken.

Naast de verschillen in het boeken zijn er nog aantal andere belangrijke verschillen. Zo is het bij Arke niet mogelijk om de retourdatum te wijzigen, bij een wijziging zal er dus een nieuwe enkele reis terug geboekt moeten worden. Het voordeel bij KLM is dat er een mogelijkheid is tot omboeken, voor 120 euro is het mogelijk om de retourdatum te wijzigen. Natuurlijk wel een datum waarvan de prijs hetzelfde is, anders zal dit verschil verrekend moeten worden. Ook is er een verschil in bagage, dit is bij Arke een stuk voordeliger. Bedenk van te voren goed wat je nodig heb om hier een keuze in te maken. Uiteindelijk zullen er altijd prijsverschillen zijn, merendeels is Arke goedkoper. Aan te raden is wel om beide sites in de gaten te houden aangezien beide aanbieders regelmatig mooie aanbiedingen hebben.

Juiste papieren regelen

Verblijf je langer dan 6 maanden op Curacao of ben je van plan te gaan werken op het eiland, dan zullen er papieren geregeld moeten worden. Een tijdelijke werk- en verblijfsvergunning zijn nodig om legaal te werken/stage lopen op Curacao. Bij een tijdelijk verblijf zal er in Nederland ook nog een aantal zaken geregeld moeten worden om te zorgen dat bij terug komst geen problemen ontstaan, hiervoor hebben we een complete stappenplan gemaakt. Bekijk het stappenplan wat je kan volgen bij het werken of stage lopen op Curacao.

Verblijf je een langere tijd of zelfs permanent, dan zal er een verblijfsvergunning aangevraagd moeten worden. Vaak word de term verblijfsvergunning verward met een Sedula. Een Sedula is het identiteitsbewijs die je krijgt, net zoals we die in Nederland kennen. Om een verblijfsvergunning aan te vragen zijn de volgende documenten vereist:

 • Verklaring Omtrengt Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn.
 • Kopie van de geboorteakte. Ook deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn.
 • Kopie van een geldig paspoort
 • Bewijs van uitschrijving in Nederland

Wilt u ook nog op het eiland gaan werken? Ook al is dit een stage of vrijwilligerswerk, voor elk soort werk is er een Verklaring van Rechtswege nodig.

Zaken in Curacao voorbereiden

Niet alleen het papierwerk moet voorbereid worden. Voor de aankomst op het eiland kan er al veel voorbereid zijn.

 • Het verblijf, kopen of huren van een huis/kamer.
 • Bij ongemeubileerd kunnen verschillende meubels al aangeschaft zijn.
 • Auto
 • Financieel plan
 • Bankzaken
 • Werk/stage regelen

Een goede plaats voor het vinden van een woning, auto en meubels is de marktplaats van Curacao.

Zaken in Nederland afsluiten

Naast alles in orde maken om legaal in Curacao te werken/verblijven, zullen er ook nog de nodige punten zijn die in Nederland (tijdelijk) opgezegd kunnen worden. Deze lijst mag altijd aangevuld worden, mochten we iets over het hoofd hebben gezien:

 • Autoverzekering
 • Sport abonnementen

Spullen aanschaffen

Een aantal spullen zijn handig om vanuit Nederland mee te nemen. Denk dan natuurlijk aan kleding, de kwaliteit van kleding op Curacao ligt wat lager en daardoor is het verstandig om een goed gevulde koffer mee te nemen. Ook is het hebben van een muggenspray en zonnebrand erg handig om direct bij de hand te hebben. Daarnaast zullen er ook zwemspullen mee gaan, hierbij is het aanschaffen van waterschoentjes echt een aanrader! Zelf al meerdere malen mijn teen open gehaald, dus uit ervaring kan ik zeggen dat het geen luxe is om deze mee te nemen.

Voor tijdelijk verblijf neem ik altijd van alles een reserve mee, dit is misschien een tik. Alleen denk aan 2 tandenborstels, reserve oplader voor de telefoon, extra usb sticks en meerdere slippers. Alhoewel alles op Curacao ook gewoon te koop is, vul ik toch mijn koffer hier mee.