Op vakantie naar curacao?

Bekijk de speciale acties op TUI.nl ->

Last van de muggen op Curaçao

Op Curaçao zijn er altijd muggen, dit hoort eenmaal bij het klimaat en hier kan niet onderuit worden gekomen. Enkel zijn er wel duidelijk periodes met meer muggen dan normaal. Voornamelijk tijdens het regenseizoen, van september t/m eind december, zullen er betrekkelijk meer muggen zijn. Wanneer het donker word komen de meesten muggen en zult u ze ook horen in huis.

Als toerist zijnde heeft u er helaas meer last van dan de bewoners. De muggen ruiken het nieuwe bloed en dat vinden ze maar al te lekker. De eerste weken zijn de muggen daarom een stuk irritanter dan wanneer u langer tijd verblijft. Gelukkig is er wel het een en ander aan het doen om het te minimaliseren, al zal het nooit volledige volkomen kunnen worden.

 Mug aan het werk

Welke mug is er?

Er zijn diverse soorten muggen op het eiland, veel muggen prikken niet eens en diegene die wel prikken zorgen voor een jeukend gevoel. De tijgermug is veel voorkomend en helaas heeft die de laatste jaren ook een ziekte verspreid. Zo was er in de zomer van 2014 de Chikungunya mug. Helaas is deze wel tot een epidemie door gegroeid en heeft het totaal voor 20.000 slachtoffers gezorgd.

Een jaar later was in de zomer van 2015 het Zika virus wat zich in Zuid-Amerika verspreiden. In januari 2016 is die ook in Curaçao geconstateerd, gelukkig wel in een veel kleinere mate dan de Chikungunya mug.

UPDATE: De Zika epidemie is voorbij en er hoeft niet meer gevreesd te worden voor deze mug!

Gevaarlijk?

Belangrijk om te weten is dat de normale mug op Curaçao niet gevaarlijk is. Wanneer de mug een bepaald virus met zich mee draagt is deze wel degelijk gevaarlijk. Zoals de Zika mug, die kan veel schade aanrichten. Zeker voor zwangere vrouwen was deze een stuk gevaarlijker, dit zou voor sommige een reden zijn om het eiland tijdelijk te vermijden. Wanneer er een dergelijk gevaarlijk virus is, zal dit op het nieuws te horen zijn.

Beschermen tegen de mug

Een groot voordeel is dat muggen niet van de wind houden, het zijn maar kleine beestjes die dus lastig hier tegenin kunnen vliegen. Wind is niet weg te denken uit Curaçao en elke dag helpt het dus om muggen deels op afstand te houden. Maar niet op elke plek of elke kamer staat voldoende wind om muggen weg te houden. Gelukkig kunt u ook andere methodes gebruiken om muggen op afstand te houden.

Er zijn producten in de supermarkt die een klein beetje kunnen helpen bij het bestrijden van de muggen. Zo zijn er speciale kaarsen, een rook-spiraal en natuurlijk het muggen racket. Muggen houden hier niet van dus zullen grotendeels weg blijven, maar toch blijven er altijd een aantal muggen over die toch dichterbij durven te komen. Naast de standaard supermarkt oplossingen zijn er nog 3 handige tips die u altijd kunt gebruiken:

Deet is n1

Het meest verkochten product is verkrijgbaar bij iedere drogist en belangrijk dat het deet bevat. Verschillende varianten zijn er verkrijgbaar, welke vindt u het fijnst?

  • Een spray
  • Creme
  • Roller
  • Gel

Bekijk de verpakking hoeveel % deet het bevat. Voor een goede bescherming raden wij 50% aan, maar ook 30% is nog voldoende. Alles boven de 50% voegt geen waarde toe. 

Lees wel altijd goed de bijsluiter of de verpakking. Voor kinderen is het verstandig om product met maximaal 30% deet te gebruiken. Daarnaast moet deet op de juiste manier gebruikt worden voor de goede werking.

Klamboe

Tijdens het slapen kunnen ze heel irritant zijn en u wakker houden. Gezoem om het hoofd kan de nachtrust flink verstoren. Daarom kan een klamboe uitkomst bieden. Kijk wel naar de mogelijkheden om er 1 op te hangen. Een klamboe die niet goed word opgehangen kan weinig helpen voor een goede nachtrust.

Airco

Iets wat gelukkig ook helpt is de airco gebruiken. Dit grote voordeel helpt hotelkamers en openbare ruimtes. Zoals u zult merken zijn hier nauwelijks muggen te vinden, aangezien ze altijd de airco gebruiken. Voor in uw woning kan het niet wenselijk zijn om de airco dag en nacht aan te laten, niet enkel voor de temperatuur maar ook voor de energierekening.