Kosten voor het dagelijkse leven op Curaçao
Een veel gestelde vraag is het zeker. Hoe duur is het leven op Curaçao? Een vraag die voor ieder natuurlijk een ander antwoord kent en daarom willen we deze zo uitgebreid mogelijk behandelen.
Zo kan er zelf berekend worden wat voor kosten u ongeveer kwijt gaat zijn. De prijzen zullen we vermelden in guldens, om het snel om te rekenen kan het gedeeld door twee worden gedaan voor de euro.
De wisselkoers in 2020: 1 Euro is gelijk aan 2,10 gulden
Ga direct naar:
Schoolgelden
Heeft u kinderen, dan is dit mogelijk een kostenpost. Het is niet eenvoudig om makkelijk en snel een school te vinden, vaak zijn hier behoorlijk wachtlijsten, verstandig is daarom ook om op tijd te beginnen met aanschrijven. Er gelden voor elke school verschillende tarieven en daarom is het raadzaam om hier ook direct over te informeren. Breed genomen liggen de tarieven tussen de 8.000 en 12.000 per kind per jaar. Dit is dan afhankelijk van de school, groep of een speciale schakelgroep.
Dagelijkse boodschappen doen
De boodschappen op Curaçao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland. Hierbij zit er een verschil in de supermarkten en ook in de soort producten die men zoekt.
Wilt u alleen boodschappen bij de Albert Heijn doen en trouw blijven aan de Nederlandse merken (die er volop zijn), dan kunt u rekenen op de prijs van 1,5x tot 2x wat u in Nederland gewend bent.
Er zijn ook supermarkten met andere merken, zoals bij Centrum supermarkten zijn er Jumbo merken. Deze liggen al lager dan de A-merken uiteraard. Maar nog blijft het import en duurder dan Nederland. In dergelijke supermarkten is wel vrijwel alles verkrijgbaar.
Kiest u voor de meer lokale producten dan is het natuurlijk al een stuk voordeliger. Doet u boodschappen bij Albert Heijn in combinatie met slim boodschappen doen bij de Centrum, bent u tussen de 1 en 1,5x zoveel als in Nederland kwijt.
Wilt u geheel inburgeren en op de goedkoopste manier boodschappen doen zijn er nog lokalere supermarkten. Dit kan bijvoorbeeld de Goisco, Mangusa of diverse toko’s zijn. Hier zijn de producten prima van kwaliteit, enkel minder bekend onder de Nederlanders.
Zo zal het prijsniveau het meest bij de Nederlandse producten in de buurt komen en geheel afhankelijk van het gedrag tussen de 250 en 300 gulden per maand (per persoon) kwijt aan de basis behoeftes.
Een auto kopen, wat zijn de kosten?
Bij het leven en wonen op Curaçao moet er sowieso een auto voor de deur staan. Zonder auto is het niet mogelijk om boodschappen te doen of ergens heen te gaan. Zo zullen de kinderen altijd gebracht en gehaald moeten worden van en naar school. Afspreken met vrienden of familie? Dan word de auto gepakt.
Aanschaf auto
Dit kan natuurlijk heel erg uiteenlopen. Een feit is dat auto’s vrij prijzig zijn op Curacao, ook de oudere auto’s die in Nederland amper meer verkocht worden. Voor een vrij nieuwe Kia Picanto moet al snel aan de 15.000 gulden gedacht worden. Waarbij de prijzen alleen maar oplopen als er een grotere auto gekocht word. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een oudere auto te kijken, het belangrijkste is altijd dat deze rijdt. Een oude auto is er al vanaf 3.000 gemiddeld, maar let wel op de kwaliteit. Zelf geen verstand van auto’s dan is het verstandig om iemand mee te laten kijken. Er wordt namelijk ook heel veel troep en auto’s met problemen verkocht, deze wilt u niet overkopen natuurlijk.
Gemiddeld kan je voor 10.000 dus wel een leuke auto vinden. Dan nog heb je geen zekerheid, aangezien auto’s vrij snel verouderen door het klimaat. Het is dus van belang om niet alleen op het uiterlijk af te gaan, ook een auto die er versleten uit ziet van buiten, kan motorisch in orde zijn.
Benzine
Het voordeel van rijden op Curaçao, zijn wel de benzineprijzen. Deze liggen op een lager niveau dan in Nederland. Zo schommelt de prijs tussen de 1.80 en 1.90 gulden. Reken gemiddeld met zo een 1,80 per liter. Hierbij word elke 3e van de maand de prijs vastgesteld. Hierdoor zijn er dus geen prijsverschillen tussen de diverse pompstations.
Het tanken op Curacao gaat wel net iets anders dan je gewend bent. Waarbij je in Nederland pas na de tankbeurt af dient te rekenen, het exacte bedrag wat getankt is. In Curacao gaat het iets anders:
- Eerst betaal je het bedrag waarvoor je wilt tanken.
- Na het betalen zal de pomp vrijkomen om voor het betaalde bedrag te tanken. Vooraf dient er dus ingeschat te worden hoeveel gulden aan benzine je erin gaat gooien.
- Natuurlijk kan het dan voorkomen dat je teveel hebt betaald en de tank al vol zit. Het is dan simpelweg mogelijk om geld terug te krijgen bij de kassa.
Wegenbelasting en verzekering
De kosten voor wegenbelasting worden bepaald door de leeftijd van de auto en of het een benzine of diesel is. Het gewicht doet er niet toe, zoals dit wel in Nederland het geval is. Vervolgens word de wegenbelasting per half jaar of jaar afgerekend en ontvangt u een sticker als bewijs en die zal op de voorruit geplakt moeten worden. De bedragen liggen gemiddeld rond de 30 gulden per maand, dat is dus fors lager dan in Nederland.
De verzekering is verplicht, net zoals in Nederland. Afhankelijk van de auto wordt dit bedrag bepaald. Een tip om direct wat geld te besparen is de no-claim korting die u in Nederland heeft. Deze kan worden gebruikt bij het afsluiten van de verzekering, die kan u al directe en leuke besparing per maand opleveren. We gaan voor de verzekering even uit van 50 gulden per maand, een vrij ruwe schatting.
Top 10 hotels in Curacao
Elektriciteit
De elektriciteit en water zijn relatief gezien vrij duur. Rekenend met een gezin van 4 in een apartement, zouden wij dit maandelijks schatten op zo een 300 gulden. Hierbij zijn er een aantal factoren die de rekening grotendeels bepalen. Dit is het watergebruik en de airco’s. Zo is het veel voordeliger om een ventilator te gebruiken. Dit hebben wij de eerste maanden gedaan en toen kwamen de kosten voor ons 4 personen op 180 gulden. Later werd het wat warmer in de nacht en hadden we de airco gemiddeld 2 uur per nacht aan. Toen is de rekening wel opgelopen naar circa 250/300 gulden per maand.
Uiteten en uitgaan op Curacao
Een post die geheel naar eigen invulling kan worden gevormd zijn natuurlijk de uitjes. Houdt u van gezellig een hapje eten dan kan dit in punda al vrij goedkoop gedaan worden. Bij het wilheminaplein is het mogelijk om voor 50 gulden per persoon uitgebreid te eten en drinken.
natuurlijk zijn er ook duurdere gelegenheden en kan het zo duur gemaakt worden als u zelf wilt. Maar gemiddeld gezien ligt het uiteten wel rond de zelfde prijs als in Nederland.
Voor het uitgaan is het erg voordelig om van de happy hours gebruik te maken. Elke dag is er wel ergens een happy hour en dit kunt u in de gaten houden via k-pasa. Naast de happy hours zijn net als bij het eten, de prijzen redelijk te vergelijken met Nederland. Zo betaalt u voor een pilsje gemiddeld zo een 6 gulden.
De meest populaire plekken om uit te gaan zijn Mambo Beach en het gebied bij Jan Thiel / Zanzibar. Hier zijn wekelijks feestjes te vinden waarbij je heerlijk met de voetjes in het zand kan dansen. Ook op Kokomo Beach heb je regelmatig een feestje met thema’s, denk hierbij aan de full moon party, erg gezellig!
Bioscoop
Heerlijk om af en toe de bioscoop te bezoeken. De kwaliteit van de bioscopen vind ik vrij hoog, vooral Renaissance en Sambil waren heel netjes van binnen. Hierbij het bijkomend voordeel dat de toegangsprijzen voor een kaartje aan de lage kant liggen, zeg maar gerust goedkoop. Zo kost een kaartje op een normale dag 16 gulden per persoon. Gaat u echter tijdens een dinsdag of woensdag naar de bioscoop, dan geldt de actie 2 = 1 en kunt u al voor 8 gulden naar de film!
Waarbij ze in Nederland nog forse prijzen vragen voor popcorn of drinken, is dit in Curaçao zeker niet het geval. Hele normale prijzen, wat het leuk houdt om een lekkere bak popcorn mee de zaal in te nemen.
Strand
Een dagje naar het strand is niet altijd gratis helaas. Maar duur is het ook zeker niet. Zo blijven sommige stranden gewoon nog gratis toegankelijk en kunt u eigen eten en drinken meenemen. Dan zijn de kosten puur het eten en drinken wat word meegenomen. Schaf een koelbox aan en ga aan het begin van de dag naar de supermarkt, vul de gehele koelbox voor 40 gulden en er kan een dag door meerdere personen gebruik van worden gemaakt.
Het mooiste aan Curacao is dat een dagje strand niks hoeft te kosten, op de benzine na. Heerlijk!
Sommige stranden vragen wel een entree en dit kan variëren van 6 gulden tot en met 15 gulden. Daarom is het handig om dit vooraf even uit te zoeken. Al moeten we toegeven, dat 15 gulden voor een hele dag strand met ligbed nog niet heel duur is. Hiervoor kunt u vaak gebruik maken van de diverse faciliteiten die het strand te bieden hebben. Daarnaast kunt u het zelf zo gek maken met eten en drinken, een lunch bij een strandtent zal duurder zijn dan het zelf vullen van een koelbox uiteraard.