Op vakantie naar curacao?

Bekijk de speciale acties op TUI.nl ->

Wonen op Curacao

Na een aantal vakantie toch op het idee gekomen om voor langere tijd op Curacao te blijven wonen? Veel Nederlanders zijn je voor gegaan en hebben geen spijt gehad van deze keuze. Wel zijn er een aantal overwegingen die gemaakt moeten worden. Niet alleen het weer is anders op Curacao. Hou ook rekening met het vinden van werk en uitgaves die bij het dagelijkse leven komen kijken.

Emigreren is een flinke stap en hier is een goede afweging aan vooraf wel wenselijk. Iedereen heeft zijn eigen redenen om de keuze te maken. Er zijn een aantal punten die zeker de aandacht verdienen en die helpen bij de keuze. Zo zijn er verschillende voor- en nadelen.

De voordelen van het leven op Curacao

Heerlijk klimaat: Een constante temperatuur van zo een 28 graden is heerlijk. Misschien denk je dat het te warm is, maar met die heerlijke passaat wind is het ideaal!

Leef buiten: In Nederland speelt het leven zich grotendeels binnen af. Is het een keer mooi weer, dan moet er gewerkt worden. Zijn mensen vrij van het werk, is het weer slecht weer.

Altijd een strand in de buurt: Binnen kwartier zit je vaak al op een strand, binnen een half uur sowieso op een natuurlijk strand. Dat in combinatie met het lekkere klimaat, betekend dat je op ieder moment als het uitkomt, kan genieten van de prachtige stranden.

Zit je in een sleur? Wees eerlijk en kan je de vraag beantwoorden met een ja, dan kan dit mogelijk een oplossing zijn om eruit te komen. Durf de uitdaging aan te gaan of kijk tenminste naar de mogelijkheden.

Weinig drukte: Echt druk is het niet. Zeker buiten Willemstad is het heerlijke rijden. Ook op de stranden en in Punda is het niet druk. Zelf komen we uit Zeeland en zelfs wij vinden het er heerlijk rustig!

Veel verschillende wijken: Grote keuze tussen de diverse wijken + de keuze om in de stad te gaan wonen of buitenaf.

Nederlands blijven spreken: Dit beviel ons uitstekend, ver weg van huis, maar toch kan bijna iedereen die je tegenkomt gewoon Nederlands.

Door de voordelen op te noemen is het absoluut niet de bedoeling om een richting op te duwen. Er zijn namelijk ook een aantal nadelen die zeker gelezen moeten worden. Om uiteindelijk de keuze te maken om voor langere tijd naar Curacao te gaan, moet ook mogelijk zijn in je/jullie specifieke situatie. Daarom is het bijna verplicht om ook de nadelen rustig door te lezen en hier goed over na te denken!!

Mogelijke nadelen bij een emigratie

De lonen liggen lager: De lonen liggen een stuk lager dan in Nederland.  Als je in Nederland €2.000,- verdiend per maand, kan je hier rekenen op zo een 2.000 NAFL, dit is ongeveer zo een €1.000,-.

Curacao is niet goedkoop: Doordat de lonen lager liggen, is het extra pittig dat Curacao bijna dezelfde kosten voor het levensonderhoud heeft als Nederland. Sommige dingen zoals uit eten gaan of ergens drankje drinken is iets goedkoper, maar voor boodschappen ben je niet heel veel goedkoper uit.

Amper sociaal vangnet: Verwacht niet dat als je ontslagen word dat er vanuit de politiek een goede regeling is. Ook met je AOW moet er niet teveel verwacht worden. Zorg daarom goed voor jezelf en voorkom dat hiermee te maken krijg, Lees je anders goed in en kijk naar de gevolgen.

Criminaliteit: Dit blijft toch een puntje van aandacht. Veel verhalen van toeristen en bewoners dat ze te maken hebben met criminaliteit. Dit ligt ook een stuk hoger dan in Nederland. Daardoor zie je dat de huizen bijna altijd wel beschermd zijn met traliewerk en hekwerk. Vooral s’avonds is het niet overal verstandig om (alleen) over straat te lopen. het kan natuurlijk overal gebeuren, het is ook maar net hoe je er mee om gaat.

Vervuiling op het eiland: Langs de kant van de weg ligt er af en toe wel eens wat afval, dit komt voornamelijk doordat het ook niet strafbaar is. Daarnaast heb je nog de ISLA midden in Willemstad, die zorgt voor de wijken die ten westen hiervan liggen, voor stank en vervuiling. Een groot issue op het eiland, maar dit maakt het wel 1 van de meest vervuilde landen ter wereld.

De politiek: Sinds 10 oktober 2010 is Curacao een onafhankelijk eiland en heeft het ook zijn eigen bestuur. Enkel is de hele politiek afkomstig uit de 150.000 mensen op het eiland. Helaas betekend dat op dit moment dat er veel beloftes worden gemaakt, maar niet nagekomen. Vaak handelen ze in het eigen belang of in het belang van familie/vrienden.

Tijdsduur van iets regelen: Het regelen van zaken bij een overheidsinstantie of bij een bedrijf, zal minder snel verlopen dan in Nederland. Waar de klant in Nederland nog al eens op zijn wenken word bediend en snelle service belangrijk is. Word er op Curacao wat meer de tijd genomen, pas je hier ook gewoon naar aan, want het heeft geen nut om dit te willen veranderen.

Auto is een vereisten: Zonder een auto ben je nergens. Het openbaar vervoer is een lachertje en is niet zo structureel als men gewend is. Er rijden wel bussen, alleen om ervan afhankelijk te zijn is niet verstandig, ze komen vaak te laat of helemaal niet. Ook het fiets- en looppaden zijn niet heel gebruikelijk en worden dan ook nauwelijks gebruikt. Soms rijden er nog wel eens scootertjes, maar voor een langere tijd is dit vaak niet aan te raden.

De muggen en ander ongedierte: Door de vervuiling en het klimaat is het erg aantrekkelijk voor insecten om op Curacao te leven. Voornamelijk de muggen kunnen erg vervelend zijn. Daarnaast zijn er ook andere vieze insecten waarmee je in aanraking kan komen. Denk hierbij aan mieren, kakkerlakken, vliegen en ratten. Zorg daarom dat er geen eten of andere resten worden achtergelaten. Veel valt gelukkig te voorkomen, maar het hoort ook wel weer bij het leven op Curacao.

Het gemis van de seizoenen: Een aantal mensen die wij gesproken hebben, vertelde over het gemis van seizoenen. Aangezien het hele jaar door hetzelfde temperatuur is, zijn er sommige die de diversiteit van seizoenen missen. Natuurlijk heeft Curacao ook wel verschillende seizoenen, alleen niet met die grote verschillen als men in Nederland gewend is.

De eerste nadelen geven ook wel de belangrijkste overweging aan om te emigreren. Namelijk de financiële situatie. Reken niet met een te hoog loon, want dat is gewoon niet haalbaar. Terwijl de woning wel gewoon iedere maand betaald moet worden. Daarom is het verstandig als er sowieso een buffer mee genomen kan worden. Pas bij een goed doordachte financiële planning is het verstandig om verder te kijken naar een verhuizing richting Nederland in de tropen.

Auto huren? Go alamo.nl

Wat moet er geregeld worden?

Uitzoeken voordat de stap gemaakt gaat worden. Hierdoor ook meer inzicht in de kosten die het met zich mee brengt en waardoor het budget bepaald word.

De juiste papieren voor de situatie: Op Curacao is het mogelijk om als Nederlander 180 dagen per kalenderjaar op het eiland te verblijven zonder hiervoor iets te hoeven regelen. Ga je echter werken of stage lopen dan zijn hier wel de juiste papieren voor nodig. Zo ook als je wilt inschrijven als burger van Curacao, dan zal je jezelf in Nederland eerst dienen uit te schrijven om vervolgens met de juiste papieren hier alles te kunnen regelen.

Verblijfplaats: Een huisje of appartement is gemakkelijk vanuit Nederland te regelen. Enkel het is wel verstandig om te weten in welke wijk je zou willen wonen. Een bezoekje is daarom geen overbodige luxe. Pas door de omgeving echt te ervaren kan hierover een juiste beslissing gemaakt worden. Uiteindelijke zullen er aan de hand van de wensen en het budget enkele wijken/resorts over blijven waar gezocht kan worden naar een leuke woonruimte. Er zijn diverse (Nederlandse) makelaars die hierbij ingeschakeld kunnen worden. Het is al mogelijk om vanaf 400 euro een kleine kamer te kunnen regelen, tot appartementen van enkele duizenden euro’s. Een goede oriëntatie is daarom al de helft van het werk.

Een ticket: Met de boot gaat het nogal lang duren, dus een vliegticket is een belangrijke eerste stap. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden en vaak zal de keuze vallen op KLM of Arke. Bekijk de verschillen op de speciale pagina over een vliegticket kopen. Ook of het nodig is om een retourticket te halen? Een ticket kan in sommige gevallen al onder de €500,- gekocht worden, op de duurdere dagen kan dit makkelijk 2 x zo duur zijn.

Huisdieren: Wil je een huisdier meenemen dan zal hier bij het vervoer rekening met gehouden moeten worden. Ook bij het huren van een woning is het niet altijd toegestaan, vraag dit daarom altijd na.

Inboedel mee verhuizen: Is het voordelig om de inboedel en misschien zelfs de auto te importeren? In sommige gevallen wel en daarom is er ook de mogelijkheid om (een deel van) een container te huren. Hier zijn verschillende bedrijven voor die hierbij kunnen assisteren. Verschillende punten waarvan je zelf vaak geen kennis heb, een ervaren bedrijf is dan zeker handig. Het is ook mogelijk om de inboedel op het eiland zelf te kopen of mogelijk zit het al bij de huur inbegrepen.

School regelen voor kinderen: Gaan er kinderen mee en moeten deze nog naar school toe, dan zal dit vooraf goed geregeld moeten worden. Curacao kent verschillende scholen, alleen om hierop te komen moet je er op tijd bij zijn. Er zijn ook altijd nog mogelijkheden bij privé scholen, alleen hiervoor liggen de kosten weer wat hoger.