Op vakantie naar curacao?

Bekijk de speciale acties op TUI.nl ->

Wat is de blauwe kamer

Vele hebben de verhalen over de blauwe kamer wel eens gehoord. Kort gezegd is het een grot die mooi verlicht is door de zon. Deze grot ligt aan het water en enkel de ingang ligt een paar centimeter onder water, in de open ruimte achter de ingang is er een hoge grot. Doordat de zon niet direct in de grot kan schijnen, reflecteert het water dit zonlicht, waardoor dit een mooie blauwe gloed in de grot geeft.

blauwe-kamer-curacao

Foto gemaakt met eigen camera, in het echt is het veeeel mooier

In deze grot kunt u dus heerlijk zwemmen en niet alleen heeft de blauwe kamer een mooie kleur. Ook de onderwater wereld in de grot is mooi om te zien, veel vissen zoeken de beschutte plek op, zo kunt u hier dus regelmatig grote groepen zien zwemmen. Verwacht overigens niet teveel bijzondere vissen, want dan kan het nogal tegen vallen.

Ook is het mogelijk om vanaf de bovenkant van de blauwe kamer in het water te springen, zoals op meer plekken kan op Curaçao. Voor sommige kinderen is dit leuk, maar let op de scherpe rotsen waar men overheen moet lopen. Hierdoor zijn waterschoentjes dus geen overbodige luxe.

De route naar de blauwe kamer

Om bij de blauwe kamer te komen zijn er 2 routes.

Route 1: die gaat over zee en hiervoor kunt u een soort watertaxi inschakelen, ook wel bekend als Captain Goodlife. Bij Santa Cruz kunt u opstappen en deze zal u langs de kust naar de blue room brengen. Na een korte vaartocht komt u aan bij deze attractie, na korte instructie kan de grot in worden gezwommen. Na zo een 15 minuten zal de boot weer terug varen en word u weer netjes bij Santa Cruz afgezet. Onderweg mooi uitzicht en word er nog even gestopt bij Santa Pretu (het zwarte strand). Vraag vooraf naar de kosten die worden gerekend voor deze boottocht.

Playa Santa cruz

Optie 2: Wat ikzelf heb gedaan is meer de avontuurlijke route. Dit houdt in om het geheel wandelend te bereiken. Een stuk leuker om lekker bezig te zijn, daarnaast scheelt het toch een hoop geld wat ook aan iets anders besteed kan worden. De looproute begint vlak voor de opstap plaats van Captain Goodlife, namelijk bij Santa Cruz aan de linkerkant van het strand. Zie foto hierboven, aan de linkerkant van de gebouwtjes is een pad te vinden.

Allereerst zal er een steil pad omhoog moeten worden gevolgd. Door vervolgens nog maximaal 10 minuten door te lopen zult u bij Santa Pretu uitkomen 1 van de vele stranden van Curacao. Hier kunt u even genieten van het zwarte zand, de stroming vonden wij best hevig, dus zijn verder niet het water in gegaan.

Vervolgens kan de route vervolgd worden door niet rechts de zee in te lopen, maar direct links de weg in te slaan. Een bredere weg die ook geschikt zou zijn voor auto’s. Deze weg dient u nog zo een 15/20 minuten uit te lopen. Om aan het einde van deze weg rechts af te slaan. De route is trouwens word gekenmerkt door de blauwe stippen. Zo zult u de zee al horen en loopt u zo bovenlangs de grot. Een route naar beneden brengt u op een rots waar u vanaf kunt springen. Voor deze route is goed schoeisel wel aan te raden. Het is zeker op slippers te doen, maar dit is een stuk minder comfortabel.

Uitleg om de grot in te gaan

Ligt u voor de ingang in het water en geen idee wat er achter de ingang afspeelt? Het is heel simpel, de eerste meters raakt de grot het water, door in dit gedeelte onderwater te zwemmen voorkomt u een botsing met deze harde rotsen.

HOUDT ALTIJD EEN HAND BOVEN U HOOFD. Dit is de belangrijkste tip die mee gegeven kan worden. Door deze hand zult u het hoofd niet stoten, op het moment dat de hand de rots raakt zal deze automatisch het hoofd onderwater duwen.

Is de zee heel rustig, dan is het soms mogelijk om de grot in te zwemmen zonder onder water te moeten gaan. Maar houdt er rekening mee dat er een stuk onderwater gezwommen moet worden.

Is het gevaarlijk?

Het kan gevaarlijk zijn, maar door het verstand te gebruiken is het geen probleem om de grot in te komen. Waarna u natuurlijk kunt genieten van dit prachtige natuurverschijnsel. Is de zee echt te ruw? Pas dan op en ga geen onnodige risico’s lopen. De rotsen zijn een stuk harder en verwondingen zijn makkelijk op te lopen!